Wat doen de wiellagers van een seat ibiza precies?

De wiellagers: het zijn onderdelen waar je niet vaak over hoort. Toch kan een auto niet zonder. Zelfs de wiellagers seat ibiza dienen een zeer belangrijk doel. Het is dan ook essentieel dat je weet wat ze doen, waar ze voor zijn en of ze wel eens vervangen moeten worden. Dat en meer ontdek je allemaal hier.

Over de wiellagers

Alle onderdelen in de auto dienen bij elkaar hetzelfde doel. Ze helpen de auto vooruit gaan en ook snel genoeg weer afremmen. Er is eigenlijk geen enkel onderdeel dat je helemaal weg kunt halen. Dat geldt ook voor de wiellagers. Echter zijn deze nog wel veel belangrijker dan je misschien al dacht. Alleen omdat je de naam niet kent, betekent nog niet dat je de wiellagers niet hard nodig hebt. 

Wat de wiellager doet

Een wiellager maakt het in principe mogelijk dat het wiel om zijn as kan draaien. Deze wiellager zorgt dan voor een soepele overbrenging van de bweging tussen dde as en de fusee. Als de wiellagers het goed doen, dan zorgen ze ervoor dat de wielen met zo min mogelijk weerstand kunnen draaien. Wielen moeten immers snel kunnen draaien om het veilig te houden op de weg. Wist je trouwens dat er meerdere soorten wiellagers zijn, en dat het afhangt van de auto welk type jij mee rijdt? Zo is er de hoekcontactlager, de groefkogellager en de conische rollager. Deze laatste wordt ook wel de kegellager genoemd. De verschillende typen hebben allen voor- en nadelen. Sommigen zijn simpelweg iets moderner dan anderen. 

wiellagers seat ibiza

Een wiellager vervangen

Het vervangen van een wiellager is niet iets dat je zelf wil doen. Althans, niet wanneer je weinig kennis hebt van auto’s. Heb je dit wel, dan kun je de wiellager prima vervangen. Om dit te doen, moet je de naaf uit de binnenzijde van het lager halen. Daarvoor kun je eventueel ook een lagertrekker of een slagtrekker gebruiken om het makkelijker te maken. Een lager zal hierbij altijd beschadigen is daarna is vervangen essentieel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *