Aed gebruik

AED is een automatische externe defibrillator die gebruikt kan of moet worden om het hart van patiënten met een hartstilstand te resetten. Daarom is het altijd aan te raden om de aed dichtbij te hebben als iemand een aanval krijgt. Dit vergroot de overlevingskans. Aed apparaten hangen overal in Nederland. Op deze manier proberen ze de overlevingskansen te vergroten. In de volgende alinea leggen we stap voor stap uit wat je moet doen als je een aed wilt gebruiken. Voor meer informatie over aed gebruik kun je kijken op de website van G4S Veiligheids-trainingen.  

De stappen die je volgt als je een aed gaat gebruiken

  1. Benader het slachtoffer en trek alle kleding op de borst uit. Als verwijderen moeilijk is, gebruik dan indien nodig een kledingschaar.
  2. Pak de aed op en zet hem aan. De manier waarop ze worden ingeschakeld, verschilt van apparaat tot apparaat. Als je het deksel opent, zijn sommige al open en sommige hebben een aan- en uitknop.
  3. Zoek de elektrodesticker en haal deze uit een eventuele verpakking. Hierna plak je de stickers in één keer op de borst op de juiste plek.
  4. Hierna zal de aed een analyse opstarten waarbij wordt geanalyseerd hoe het met het slachtoffer gaat. Raak het slachtoffer niet aan, want dit kan namelijk de analyse verkeerd beïnvloeden.
  5. Hierna krijg je advies van de aed. Dit kan zijn: geen schok toedienen, advies over hoe je een schok toe moet dienen en dus daarna een schok toedienen of er wordt automatisch door de aed zelf een schok toegediend. Zorg dat tijdens deze schok niemand het slachtoffer aanraakt.
  6. Volg daarna de andere aanwijzingen op.
  7. Als er 2 minuten voorbij zijn, zal er een nieuwe analyse plaatsvinden. Laat in de tussentijd al iemand 112 bellen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *