Cindy van Take Time for Beauty blogt voor Gezien in de HW over gezondheid & schoonheid.

Take Time 4 Beauty logo groot

ZONLICHT! We houden er allemaal van, maar de zon kan ook heel gevaarlijk en schadelijk zijn voor de huid. Toch is de zon onze leverancier van de broodnodige Vitamine D! Wat moet je nu wel en niet doen! en in hoeverre is bescherming nodig? Lees het in de blog van Cindy!

Hoe zit het nu met zonlicht?

Is de zon goed voor ons? Of moeten we juist uit de zon blijven?  Wel onze huid insmeren met een factor of juist niet?
Iedere week verschijnt er ergens in de media wel weer iets over de zon.  Ik merk in de salon dat er veel vragen over zijn en veel onduidelijkheid is.
In deze column wil ik wat duidelijkheid geven over het onderwerp zon in relatie tot onze huid en onze gezondheid.

Vitamine D

Vitamine D3, ook wel de zonvitamine genoemd, wordt in onze huid aangemaakt onder invloed van UVB licht.

We behoren ongeveer 90% van onze Vitamine D behoefte uit het zonlicht te halen en de andere 10% halen we uit ons eten.
Met name vette vis is leverancier van Vitamine D.

Zonlicht en vitamine D

Vitamine D hebben we absoluut nodig!

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het overgrote deel van de westerse bevolking een groot tekort aan Vitamine heeft. Dit heeft grote gevolgen. Zo heeft het een positieve invloed op ons immuunsysteem, helpt het tegen botontkalking en voelen we ons minder vermoeid.

Wereldwijd wordt er veel onderzoek gedaan naar de preventieve invloed van Vitamine D3 op kanker. Met name borstkanker en darmkanker.

UVB licht

Zoals ik eerder aangaf wordt Vitamine D3 alleen aangemaakt in onze huid onder invloed van UVB licht. Dit licht is er alleen voldoende in de zomermaanden.
Een truc om te weten of er voldoende UVB straling is; is je schaduw langer dan jij dan is het er niet, is je schaduw gelijk of korter dan jij dan is het er wel. Dit is een richtlijn en geen exact gegeven.

Als in de herfst, winter en lente de zon schijnt geeft deze voornamelijk UVA licht. Er wordt dan geen of minder Vitamine D3 aangemaakt. Ook kunnen we de Vitamine niet opsparen in ons lichaam. Met name in februari en maart is het “op” in ons lichaam en voelen we de behoefte aan de zonlicht.

Wetenschappers zijn het er ook over eens dat een deel van ons lichaam ten minste een kwartier zon per dag nodig heeft. Wij Nederlanders zijn te weinig buiten en we hebben te weinig zonnige maanden om aan deze behoefte te kunnen voldoen.  Daar komt nog bij dat we ons altijd goed insmeren tegen de zon. Want we worden toch steeds weer opnieuw gewaarschuwd voor de schadelijke gevolgen van zon. Met dit laagje zonbescherming op onze huid houden we de aanmaak van Vitamine D3 tegen.

Wat dan wel?

Als de zon schijnt, ga dan heerlijk een minuut of 15 zonder bescherming in de zon ( er zijn uitzonderingen voor mensen met huidtype 1).

Na een kwartiertje kunnen we ons insmeren met een goede SPF. Gebruik dan een UVA en UVB sunblok. Op deze manier hebben we wel de aanmaak van D3 maar voorkomen we overdaad aan zon en verbranding.

In de maanden zonder zon of wanneer je veel binnen werkt kun je gebruik maken van een zonnebank. Let hierbij wel op het type lamp. Deze moet UVB bevatten. UVA werkt met name onze rimpels in de hand. Een gediplomeerd zonneconsulent kan er alles over vertellen.

vitamine d hoeksche waard

Houdt plekjes op uw huid altijd goed in de gaten. Ga naar uw huisarts of vraag uw schoonheidsspecialiste er even naar te kijken als u het niet vertrouwd.

Wil je geen zonnebank? Dan is het innemen van een voedingssupplement een goede optie, met name voor kinderen. Een grote risico groep voor Vitamine D3 tekort is iedereen met een donkere huidskleur. Neem je een supplement dan is de hoeveelheid vitamine D3 erg belangrijk. Wil je hier meer informatie over stuur mij dan een mail met je vragen. Je ontvangt hier dan (gratis) meer (belangrijke) informatie over.

Lieve groet,

Schermafbeelding 2015-07-13 om 19.17.34

Take Time 4 Beauty logo groot

  Kerkstraat 29 | Oud-Beijerland
0186-615111
info@taketime4beauty.nl
www.taketime4beauty.nl

By | 2016-12-02T15:11:17+00:00 augustus 2015|Tags: , , , |