Online shoppen, laat u niet foppen! – 8 TIPS 2016-12-02T15:07:49+00:00

Onlineshoppen is helemaal van deze tijd, maar het kan soms ook voor problemen zorgen

Denk aan iets betalen en je product nooit toegestuurd krijgen, malafide bedrijven maken gretig gebruik van de goedgelovigheid van vele consumenten. Helaas kun je het niet altijd voorkomen, maar er zijn wel een aantal punten die je zelf van te voren kunt doen om het zoveel mogelijk uit te sluiten en je ervan te verzekeren dat je met een eerlijke webwinkelier van doen hebt.

8 tips op een rijtje!

Tip 1: Zoek naar klachten over de webwinkel.

Als er iets mis is met een webshop, dan zijn er op internet bijna altijd wel ‘klachten’ te vinden. Dit geeft een goede indicatie in hoeverre deze webshop goed in elkaar steekt ja of nee. Vul de naam van de webwinkel in op Google en voeg het woordje ‘klachten’ toe. Dit kan al heel verhelderend zijn.

–> Lees wel even de onderstaande tip van een betrouwbare webshop houder over het zoeken naar ‘klachten’.

Shopping Gids Hoeksche Waard

Tip 2: Check of de winkel keurmerken heeft.

Winkels met het keurmerk ‘Thuiswinkel Waarborg’ en ‘Webshop Keurmerk’ werken met bepaalde voorwaarden. Als consument kun je daar terecht mocht er een geschil ontstaan.

Het wil niet zeggen dat de winkel geen problemen gaat geven, maar je hebt dan wel de zekerheid dat die problemen kunnen worden opgelost door een onafhankelijke geschillencommissie.

Op onderstaande websites kun je bedrijven vinden die zijn aangesloten, check het gewoon even voor de zekerheid.

www.thuiswinkel.org    www.keurmerk.info

Er zijn bedrijven die het Thuiswinkellogo en/of het Keurmerk logo onterecht gebruiken met alle gevolgen van dien. Op bovengenoemde sites kunt u dit misbruik melden.

TIP 3: Controleer of er een telefoonnummer op de website staat

Kijk of de webwinkel een telefoonnummer, een ‘echt’ adres en een normaal mailadres op zijn site heeft staan. Als er iets mis gaat wil je de winkelier wel gewoon kunnen bereiken.

Als een winkelier zich niet ‘ blootgeeft’ op zijn/haar site, kun je daar je vraagtekens bij zetten.

TIP 4: Pas op voor de spotgoedkope webshop

Aanbiedingen die te mooi zijn om waar te zijn, zijn dat meestal ook! Waarom zou deze aanbieder dit zo goedkoop kunnen verkopen en andere aanbieders niet? Denk hierbij vooral aan telefoons, Ipads, computers, playstations. Die producten waarbij de marges voor de winkeliers laag zijn.

Natuurlijk zijn er winkels met lage overheadkosten of hebben ze groot ingekocht, maar gebruik je gezonde verstand en denk even na voordat je zo’n aankoop doet.

TIP 5: Dat een website er professioneel uitziet hoeft niets te zeggen.

“Als een website er mooi uitziet, vertrouw ik ‘m meer”…..Iedereen kan een webwinkel beginnen en hoe die eruit ziet zegt niets over de betrouwbaarheid. Een diploma om een webshop te bouwen heb je niet nodig en inschrijven bij de Kamer van Koophandel is zo gebeurd. Ook internetcrimininelen zijn in staat om een ‘professionele website’ te bouwen.

TIP 6: Dat je kunt betalen met IDEAL zegt niets over de betrouwbaarheid.

IDEAL is een betalingssysteem wat iedereen aan kan schaffen. Het biedt geen enkele garantie. Denk dus niet” oh, ik kan betalen met IDEAL, dat zit dan wel goed”!

internetoplichting-Hoeksche-Waard

Op marktplaats zijn talloze voorbeelden van mensen die zijn opgelicht.

Op marktplaats en andere diverse 2e hands sites moet je extra alert zijn! Er zijn nu eenmaal mensen die er een beroep van hebben gemaakt om mensen via internet op te lichten. In de meeste gevallen ben je gewoon je geld kwijt.

Doe wel altijd aangifte! bij de politie van internetoplichting. Hoe meer aangiftes van een bepaald persoon, hoe groter de kans dat de politie hier iets mee doet. Helaas komen veel internetoplichters er nog steeds gewoon heel makkelijk mee weg.

TIP 7: Betaal als het kan achteraf.

Als je achteraf betaalt, loop je het minste risico. Bij vooruitbetaling moet je altijd maar afwachten of je je geld terug krijgt als er iets verkeerd gaat. Helaas bieden alleen de grotere bedrijven betaling via acceptgirokaart aan. Een andere optie is met Paypall of met Credit Card betalen. Bij beide betaalmogelijkheden is de aankoop te betwisten, bijvoorbeeld wanneer de bestelling niet geleverd wordt.De creditcard maatschappij of PayPal stort het geld dan terug terwijl de webswinkel moet aantonen dat de bestelling wel is geleverd.

TIP 8: Vraag je af of je sommige producten wel moet kopen op internet omdat je dan 2 tientjes goedkoper uit bent.

Als je in de winkel koopt, dan is het afrekenen en ‘hebben’. Het voordeel is dan nog steeds dat je ziet wat je koopt en jouw plaatselijke middenstand ziet je graag komen!

Bij een internetshop moet je wachten tot het geleverd is en helaas in sommige gevallen maar hopen dat het aankomt.

Zo, nu kunt u met een gerust hart online shoppen

Bekijk alle webshops eens die in de Hoeksche Waard gevestigd zijn. Heel vaak bezorgen ondernemers GRATIS in de eigen regio! Soms hebben ze zelfs speciale kortingscodes voor u. Die vindt u op de pagina waar alle webshops uit de Hoeksche Waard verzameld worden. Wij wensen u heel veel SHOPPING FUN!