In 1976 wordt Fariba geboren in Perzië, het land van de 1000-en-1 sprookjes. In 1979 wordt Perzië uitgeroepen tot de Islamitische Republiek Iran en verandert er veel in haar land.

Tot haar veertiende groeit Fariba op in Iran als jongste telg van vier kinderen. Ondanks dat het ondernemersgezin welgesteld is, besluiten haar ouders naar Nederland te gaan om hun kinderen een moderner bestaan te kunnen bieden.

“Mijn vader gunde ons een vrijer leven en besloot om met het hele gezin naar Nederland te emigreren. Ik had mezelf in Iran nooit zo kunnen ontplooien en ontwikkelen. Vrouwen in Iran hadden destijds een achtergestelde positie.”

Eenmaal in Nederland begint het voor Fariba. De van huis uit meegekregen ondernemersmentaliteit en haar intrinsieke motivatie om het beste uit zichzelf te halen zorgen ervoor dat ze in no-time perfect Nederlands spreekt. Daardoor kan zij zich aanmelden voor de MEAO om vervolgens een HBO studie Personeel & Arbeid te kunnen doen, die ook met succes wordt afgerond.”

“Er zijn veel universiteiten in Iran, maar daar werd je in die tijd alleen toegelaten als je alle wetten van de Koran naleefde. Mijn vader wilde ons niet uithuwelijken bijvoorbeeld en wilde dat wij een goede opleiding genoten voor een goede toekomst. Gelukkig had hij een westers gedachten- goed, anders had ik Peter, de liefde van mijn leven, nooit ontmoet. Ik ben nog een keer terug geweest naar mijn familie in Iran, met Peter en de kinderen. Ik ben mijn vader nog altijd dankbaar dat hij destijds de keuze heeft gemaakt. Ik realiseerde me dat ik een ‘vrij persoon’ ben en van kinds af aan ook ben geweest. Ik had daar nooit kunnen zijn wie ik nu ben. De échte Fariba, dat was wel een heel emotioneel moment.”.

Ondertussen is Fariba in Europa als een vis in het water en aan het einde van haar HBO studie ontmoet ze Peter op een feestje. Peter is op dat moment al 5 jaar goudsmid en werkzaam in de juwelierszaak van zijn ouders, Cees & Margo van Moorsel, die in 1971 in Klaaswaal een juwelierswinkel opende. ‘Liefde op het eerste gezicht’, zegt ze met een grote grijns. Vanaf dat moment zijn ze onafscheidelijk en start er voor beiden een heel nieuw hoofdstuk.

Geïnspireerd door Peter en een eventuele overname van Van Moorsel Juweliers in de toekomst volgt Fariba de Vakschool Schoonhoven om zich het juweliersvak tot in de puntjes eigen te maken. Haar enthousiasme is niet te evenaren en na deze studie heeft ze het diploma op zak en weet ze alle ins- en outs over het juweliersvak.

peter en fariba van moorsel

De vakkennis die een juwelier in huis moet hebben is niet gering. De vele soorten edelstenen en juwelen moet je op juiste waarde weten te schatten. Je moet alles weten over goud en zilver maar ook over uurwerken. Reparatiemogelijkheden, advies geven bij het schoonmaken van sieraden en juwelen en een goede juwelier weet natuurlijk nep van echt direct te onderscheiden.

Traditie gecombineerd met Allure

Van Moorsel is inmiddels meer dan een traditionele juwelier. Peter is Meester Goudsmid en samen met Fariba heeft hij de opleiding tot diamantair gevolgd in Antwerpen.

“Het slijpen van diamanten doet Peter niet zelf. Dat is écht een professie apart. De gecertificeerde briljanten in onze winkel worden ingekocht in Antwerpen.”

“ DIAMANTS ARE A GIRL’S BEST FRIEND”

En daarmee komen we direct op de vraag: ‘Wat is nu precies het verschil tussen een briljant en een diamant?’ Fariba legt het perfect uit:

“Een ruwe diamant kan nog niet als sieraad dienen. Een ruwe diamant is dof en vrijwel altijd onregelmatig van vorm. De diamant krijgt pas na verschillende bewerkingen zijn eigen vorm en schittering. Een diamant is dus het materiaal en briljant staat voor de slijpvorm. Een briljant geslepen diamant is een diamant die rond van vorm is en 58 facetten telt. De kwaliteit van de diamant wordt bepaald door de zogenaamde vier C’s. De slijpvorm (cut), de kleur (colour), de zuiverheid (clarity), het karaatgewicht (carat weight).

“Maar voor het verhaal al te technisch wordt, misschien is het leuk om te vertellen dat Peter weliswaar een traditioneel goudsmid is met in de eerste plaats oog voor kwaliteit, maar dat hij ook gevoel heeft voor trends en styling anno nu.” Daar komt de zakenvrouw in Fariba weer tevoorschijn. “Niet elke juwelier is namelijk goudsmid, het is echt een ambacht. Om die reden heeft Peter veel opdrachten van andere juweliers.”

In het atelier, wat boven de winkel zit, maakt Peter sieraden op maat, al dan niet aan de hand van het advies van Fariba.

“Ik vind het heel belangrijk dat het sieraad de sterke kanten benadrukt. Je kunt een schitterend sieraad zien en er helemaal weg van zijn, terwijl het qua gezichtsvorm niet bij je past en het sieraad helemaal niet tot z’n recht komt. Peter kan dan iets soortgelijks met de hand creëren , maar dan in de juiste vorm. Op die manier zijn wij een heel goed team en het geeft een extra dimensie aan het juweliersvak. Ik heb daar trouwens een boekje voor gemaakt als leidraad voor onze klanten. Want sieraden zijn eye-catchers, ze trekken altijd de aandacht. Dit kan in twee richtingen werken. Juwelen die niet echt bij je passen, kunnen je hele uitstraling om zeep helpen. Daarentegen kunnen de juiste juwelen je look compleet maken. Wees je daarvan bewust, het is juist belangrijk dat je alleen juwelen draagt die je echt mooi vindt en die bij je passen. Het is zeer belangrijk om hieraan voldoende aandacht aan te besteden. Een sieraad kan een belangrijke aspect zijn van je stijl en outfit helemaal opfleuren, je gelaat en kleurtype zijn belangrijke elementen om rekening mee te houden bij het kopen van het perfecte juweel.”

“Natuurlijk verkopen wij SHOP & GO sieraden in diverse prijsklassen van diverse merken, maar het plezier en de uitdaging in het vak liggen voor mij in het creëren van het complete plaatje. We kijken en luisteren altijd goed naar de klant. Eigenlijk reflecteert een sieraad emotie. Soms is dat ingetogen, soms uitbundig en blij, soms zelfs extravagant of juist klein en fijn. We volgen de trends op de voet, zodat we ook onze zelfgemaakte sieraden een eigentijdse look kunnen geven, maar wél met eigen persoonlijkheid en indien gewenst met allure, zodat het sieraad uniek en voor vele jaren een eye-catcher is.”

van moorsel juwelier oud-beijerland

Molendijk 45 | 3262 AH | Oud-Beijerland

Tel: 0186 – 616 224
E : info@vanmoorsel.nl | W: vanmoorsel.nl

By | 2017-07-30T17:12:11+00:00 juli 2017|Tags: |